I ledaren till det kommande numret av Glimtar tar ordföranden Per Stavfors upp problemet med att få medlemmarna att bli aktiva i föreningsarbetet.
Av nästan 700 medlemmar är det faktiskt bara ett fåtal som arbetar för att bidra till föreningens kärnverksamhet, dvs forska, dokumentera och dela med sig.
Det gäller inte stora projekt som ska utmynna i tryckta fyrfärgsböcker, det gäller det småskaliga arbetet.
Det handlar om att bevara dåtiden för framtiden! Rent teoretiskt var dåtiden igår, med det vill jag säga att hembygdshistoria kan sträcka sig tom in på 2010-talet.
Ex.vis att beskriva miljön där man växte upp, att berätta var farfar och farmor bodde och jobbade med eller nedteckna en mer eller mindre märklig händelse i sitt eget liv.
Ett av dom stora problemen är att många som har något att komma med inte har medlen att förmedla det till andra, man vågar inte sätta det på pränt, inte ens med en blyertspenna. Dessutom tror många att det inte är tillräckligt intressant att dela med andra, så är inte fallet. Låt oss andra avgöra detta!
Vi ska nu försöka med hjälp av modern digital teknik få Haningeborna att släppa tunghäftan!
Vi kommer hem till er vid köksbordet, lägger en mobiltelefon bredvid kaffekoppen (??) och så pratar vi om “förr i tiden”!
Eller träffas vi i Tingshusets domsal, en respektingivande miljö!
Ni yngre läsare och medlemmar som ser dessa ord kanske kan övertyga mamma, farfar eller moster Greta att bjuda en lagom nyfiken Gillesmedlem på kaffe och en pratstund!
Lyssna här på delar av en berättelse av Calle Sundelius, lantbrukare och kommunalman på Husby i Österhaninge, när han berättar om sitt liv, bry er inte om den dåliga ljudkvaliten. Den är inspelad med gammal teknik med analogt ljud. Lyssna på innehållet och inse vilken skatt den är för framtiden, inte bara för berättarens efterkommande utan för oss alla. Starta uppspelningen genom att klicka på den vänstra pilen i den liggande symbolen.
Lämna ett svar