Vår delvis lokale författare Ivar Lo kom med sina föräldrar till Tungelsta i början på 1910-talet från Ådala i Ösmo. Föräldrarna köpte lantbruket Djurgårdsgrind av Hem på Landet.
Det ligger efter vägen mot Södertälje på gränsen mot de stora skogarna i Hanveden och blev unge Ivars marker som tonåring. Han har i vuxen ålder beskrivit sina år här med dagar och nätter i ensamhet i skogarna men samtidigt sagt att det inte var “någon lycklig tid i hans liv”.
Han hade redan tidigt funnit glädje i att skriva, föredrog pennan och pappret framför spaden och yxan, och var troligen inte den arbetsamme fadern till nån större hjälp när han utvidgade sina marker i skogskanten.
Efter folkskolan och några terminer på folkhögskolan i Tungelsta börjar han sin bana som lokalredaktör för Nynäshamns tidning i början på 20-talet.
På ett utdrag från december 1922 kan man konstatera att han troligen hade betalt per ord, se hans presentation av bemärkelsedagar…..
Han har t.o.m. fått med sin mormor som den 12 december fyller 87 år!
Är du intresserad av Ivar Lo-Johansson, gå in på:
Vill du läsa mer om Djurgårdsgrind?
Det har mig veterligen aldrig funnits någon Folkhögskola i Tungelsta men har hört att Ivar Lo gick på Västerhaninge Folkhögskola
Hej Siv!
Läs här:
https://www.haninge.org/2015/08/03/hur-folkhogskolan-kom-till-vasterhaninge/
Hej,
finns det något mer skrivet om hans tid som lokalredaktör? Han nämner det ju själv bl a i memoarböckerna och i romanen Journalisten men ganska summariskt och utan exakta uppgifter.
Jag är ju ingen specialist på Ivar Lo, det jag vet kommer ffa från Journalisten, kanske skrev han nån kortare berättelse om tiden på Sörmlandsörnen under senare tid?