Hembygd i Haninge

Näringsberg, köps till Berga 1914

Vykort Näringsberg

Gården Märinge förstördes helt av ryssarna 1719 och dåvarande ägarna uppförde en ny huvudbyggnad lite längre upp från havet som då fick namnet Näringsberg. Det är denna byggnad som finns kvar än i dag men naturligtvis ombyggd under de 300 åren.

Vi fortsätter här oblygt att, naturligtvis med författarnas goda minne, plocka material ur paret Stjernströms bok “Bergakungen och hans slott”. En fantastisk krönika om Helge Ax:son Jonsons liv som genom hans etablering med ett nybyggt slott vid Horsfjärden också blir en lokal historiebeskrivning.
Mer om boken nedan.

Näringsberg var vid Helges köp av Berga ett säteri och ett av familjen Stenbocks två fideikommiss. Dåvarande fideikommissarien var den 13-årige äldste sonen till greven Albert Stenbock, som tillsammans med sin familj hade kommit från Amerika för att ta hand om arvegodsen Sundby på Ornö och Näringsberg i Västerhaninge.
Redan efter några år, i juni 1904, drunknade fadern efter att ha kapsejsat med sin segelbåt utanför Ornö. Förmyndare blev änkegrevinnan Rose Stenbock och hennes advokat Ernst Nathorst Böös. Rose, född på Irland, hade fortfarande svårt med svenska språket och fullt upp med Ornö, så hon välkomnade en möjlig försäljning av Näringsberg. Det skulle passa Helge perfekt att lägga samman Näringsberg med Berga och därmed kunna förverkliga drömmen om att skapa en stor jaktpark,

Köpet av Berga med underlydande egendomar var en enkel procedur, avklarad 30  november 1912. Köpet av Näringsberg var betydligt mer komplicerat av flera anledningar. Dels för att det var ett fideikommiss och dels för att det genomfördes via en bulvan, grosshandlaren F. Wilh. Bergman, en man som Helge kom att använda på samma sätt i framtiden vid flera tillläggsköp. Godsens advokater fick i uppgift att lösa problemen.
Varför man valde att använda en bulvan är obegripligt, eftersom alla parter ändå visste vad försäljningen skulle leda till.

Köpekontrakt upprättades med Bergman den 7 april 1913, bara några månader innan man började bygga Berga slott. 10.000 kr, andel i Olof Nilssons arrende 1.167 kr och 67 öre samt ränta 187 kr och 50 öre, betalades kontant samma dag. Resterande 110.000 kr skulle betalas om och i så fall när köpet kunde genomföras. Omfattningen var Näringsberg I och 2, två mantal, samt Dalby l, ett halvt mantal, samt frälseräntan från ett halvt mantal Alfsta. Resten av Dalby ägde Helge redan. Nilssons arrendekontrakt skulle respekteras.
Problemet var fastighetens juridiska form. Den 9 juni anhöll Bergman därför hos Konung Gustaf V om att få bryta ut godset ur fideikommisset. Släkten måste först tillfrågas och godkänna. Kungl. Majt:t godkände därefter försäljningen med villkor, att först måste köpeskillingen vara helt betald och insatt på godkänd bank.
Fideikommissarien, med samma namn som fadern, skulle bara få disponera den årliga avkastningsräntan, d.v.s. i form av ett penningfideikommiss.
Den 5 januari 1914 betalades resterande 110.000 kr kontant, varefter Bergman fick lagfart som snabbt fördes över på “Herr Konsul Helge Ax:son Johnson,
Strandvägen 1, Stockholm.

Totalt kostade köpet 121.485 kr*, förutom 20 kr till Kungl. Maj;t, och andra omkostnader samt ett okänt belopp till F, Wilh, Bergman för besväret,
* motsvarar knappt 6 miljoner i dagens penningvärde.

Moderna Näringsberg

Näringsberg efter Fortifikationens exteriöra renovering. Foto: Stefan Jansson

Näringsberg karta

Häradskartan 1905.

bergakungen bok

Om du vill köpa författarparet Stjernströms bok kan du gå in på http://www.bastream.se/

Drygt 300 sidor lokal nutidshistoria med många bilder.

Boken kostar 200:- (inte 300:- som sägs på hemsidan) plus frakt.

1 kommentar

  1. Nathalie H

    Är det denna herrgård som är med i filmen ”Kalle Blomkvist”?

    Mvh Nathalie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑