Mitti Haninge gjorde ju ett reportage om det tilltagande intresset på nätet om våra trakter från förr i tiden. Skribenten Filip Magnusson jobbade seriöst med detta ämne och artikeln har haft en positiv påverkan på engagemanget från åtminstone mina läsare/följare.
Blev inledningsvis lite irritation från skaparen av en av de kanaler jag/haninge.org använder, Kjell Åke Schönbäck och “Haningebilder för och nu”.
Verkar väl utrett i nuläget men jag vill ändå förklara hur jag ser på det hela.
De flesta bilder jag lagt ut på FB, nästan alltid samtidigt både på den ovan nämnda sidan och Gillets egen FB-sida, kommer från Gillets stora interna bildarkiv, många med okända fotografer och årtal.
Kjell Åke gjorde ett jättearbete med det fysiska arkivet för några år sedan, han plockade bild efter bild från pärmar och kortlådor på Tingshuset och scannade in dom med så god kvalitet som var möjligt och förbättrade (enl. egen utsago) den tekniska nivån.
Det handlade om 10.000 bilder! Det är alltså ett internt arkiv som vi kallar Sofi. Tillhörigt Haningegillet.
Utan hans engagemang hade vi inte haft möjlighet att bjuda våra läsare på det stora utbudet av nostalgi via nätet.
Ett stort problem är att många bilder inte har någon beskrivning av motivet, vi har tusentals stugor, miljöer och porträtt som vi nu gör allt för att identifiera. Kjell Åke själv är ju relativt sen haningebo och hade ju av naturliga skäl ingen möjlighet att namnsätta de äldre objekten.
Vi är nu en knapp handfull medarbetare som arbetar med att identifiera och kommentera våra bilder och vartefter flytta dom till Länsmuseets arkiv, Kollektivt Kulturarv, där de blir tillgängliga för allmänheten.
Vi har i dagsläget knappt 2000 bilder där med relativt god beskrivning, vår förhoppning är att vi på sikt ska kunna föra över ytterligare 2-3000 bilder dit. Dock kommer alltså c:a 50 % av bilderna att bli kvar internt.
Jag kan påpeka att många av dessa inte har någon större koppling till Gillets verksamhet, dessa kommer dock att sparas på lämpligt ställe.
Du kan som läsare se vårt sökbara “officiella bildregister” på: Kollektivt Kulturarv, Haninge Hembygdsgille
Många av bilderna finns i flera arkiv, kommunens Haningebilder är omfattande, men det finns också privata aktörer.
Inom Gillet anser vi att alla dessa bilder får användas fritt i icke kommersiella syften men med hänvisning till källan.
Alltså kommer jag att fortsättningsvis använda Gillets bilder på de båda FB-sidorna och i bloggen, när inget annat anges är bilderna ur detta arkiv. Och med fotografens namn om det är tillgängligt.
I hopp om av det är till glädje för haningebor, fd haningebor och intresserade i största allmänhet!
GLAD VÅR!
Inlägg via FB
Kjell-Åke Schönbäck:
Läste för en stund sedan om våra sidor i Mitti. Såg att Sune Nilsson var störst. När jag var aktiv i Haninge Hembygdsgille, skannade in samtliga foto ca 10 000 som fanns i deras ägo, samt bearbetade dessa. Jag tog bort fläckar, tumavtryck, gjorde foton skarpare m.m. Tog mig några år att göra detta. Dessa foto hade jag tänkt lägga ut efter hand men Sune Nilsson han före mig. Man kan säga att han kom till dukat bord.
Jag har ett projekt på gång liknade det i Haninge Hembygdsgille. Jag kommer av dessa att kräva skriftligt på att de foto jag skannar in och bearbetar ska endast få läggas ut i föreningens original namn. och på deras egen hemsida. Om inte får någon annan göra jobbet.
Inlägg via FB, Gillets ordförande Per Stavfors
Kjell-Åke, du gjorde en stor insats för Hembygdsgillet när du skannade våra travar med bilder och la in dessa i ett digitalt bildarkiv. Det måste ha tagit åtskilliga timmar och du har fått mycket uppskattning för det, även högtidligen på ett årsmöte. Bilderna och bildarkivet är dock Gillets och vi blir bara glada om materialet sprids till allmänheten så länge man följer lagar och regler gällande upphovsrätt.
Sune Nilsson, inläggsförfattare:
Kjell-Åke, du verkar bitter, det ska du inte vara! Du har gjort ett jättejobb med scanningen!
Jag har inte haft för avsikt att förringa din insats, men jag uppfattade inte det arbetet som nödvändigt att redovisa vi varje bildpublicering.
Omöjligt att hålla reda på vem som scannat in en bild, exvis scannade jag in ett stort antal bilder från Gillets arkiv i början på 2000-talet
Försöker i möjligaste mån få med fotografens namn. De bilder jag använder som “löpsedel” för artiklar på bloggen Haninge.org läggs nästan till hundra % på både din grupp och på Gillet i FB. Som du vet lägger jag aldrig ut en bild utan kopplad artikel.
Jag uppfattar detta som ett försök att sprida info om hembygden till nya läsare. Både du och jag gör ju vår insats på ideell grund!
Dukat bord??
Ja på visst sätt men målet är ju det samma!
När jag använder bilder som i många fall är scannade av dej är det för att få folk att läsa en kort artikel om motivet.
Inlägg via FB:
Kjell-Åke Schönbäck:
Nu glömmer jag detta och går vidare. Jag har förstått andemeningen i det hela. Det är mänsligt att fel men gudomligt att förlåta. Förlåt.