Hembygd i Haninge

Kvinnlig spion i Västerhaninge?

I Stockholmskällan finns denna notis från krigsåret 1943:

LånghDen 16 februari 1943 inställer sig Solveig Hansson på Långholmen för att avtjäna ett 9 månader långt fängelsestraff.
Hon är dömd för olovlig underrättelseverksamhet för främmande land, mot land som står i vänskapligt förbund med Sverige.

Främmande land var Sovjet och landet i vänskapligt förbund med Sverige var Nazityskland.
Solveig hade hjälpt personer från tyska motståndsrörelsen som flytt. Hon gav dem mat och husrum. Vad polisen inte visste var att hon tidigare utbildat sig till radiooperatör i Moskva.

Hon hade utöver mat och husrum även sett till att flyktingarna kunde hålla kontakten med dem som var kvar i Tyskland. Detta genom en radiosändare som satts upp i Västerhaninge.

Ur tidningen Norrskensflamman år 2009:

sol jpgSolveig Hansson, 95 år, har i hela sitt liv verkat för socialismen. Ett arbete som inneburit risker och till och med en fängelsevistelse. Hon tror fortfarande på kapitalismens undergång men känner tveksamhet inför dagens vänster.

Solveig Hansson kom med i den svenska kommuniströrelsen som sex-sju-åring i den dåvarande Barngillesrörelsen. Barngillena arrangerades av dåvarande Sveriges kommunistiska parti som ett rött alternativ till den borgerliga söndagsskolan och scoutrörelsen.
– Där berättades det om hur det kommunistiska samhället skulle gestalta sig. Hur alla människor skulle ha det bra, alla skulle vara snälla, alla skulle ha arbete och alla skulle ha semester.
Därefter fortsatte hon i Pionjärerna, Arbetarbarnens förbund och senare Kommunistiska ungdomsförbundet. Ideologin fick hon med sig hemifrån. Båda föräldrarna var arbetare och socialister.
Arresterad av Säpo
Efter uppväxten i Göteborg under enkla förhållanden blev Solveig 1935 som 20-åring skickad till Moskva för att gå på Kommunistiska internationalens (Komintern) skola. Efter två års utbildning till radio-operatör stationerade Komintern henne i Stockholm med uppdrag att hjälpa det tyska kommunistpartiet som flytt utomlands efter Hitlers makttillträde. Solveig hjälpte motståndsrörelsen med både praktiska saker som att ordna boende, förmedla kontakter och att sända radio och hålla kontakt med motståndet i Tyskland. Under denna tid deltog hon av försiktighetsskäl inte i den offentliga partiverksamheten.
– Alltihop var ett mycket farligt arbete och jag var ständigt på min vakt. Man visste aldrig vem som var tjallare och vem man kunde lita på. Vem som hade små barn som kunde prata bredvid mun.
I början av 1940-talet arresterade Säpo Solveig. Genom hennes hyresvärd utövade säkerhetspolisen påtryckningar och såg till att hon och hennes man Gunnar, dåvarande förbundssekreterare i Kommunistiska ungdomsförbundet, fick lämna lägenheten. Därefter dömdes hon till nio månaders fängelse för olaglig underrättelseverksamhet för främmande makt mot Komintern och Sovjet. Men även för olaglig underrättelseverksamhet mot Hitler-Tyskland……….

Jag kan inte finna denna Solveig i trakterna under den aktuella tiden, finns några alternativ i södra Stockholm. Troligen använde hon någon bekant Västerhaningebo för att placera sändaren.

Vet någon något om detta?

1 kommentar

  1. Anna-Karin Sten

    I Augusti 1939 när Solveig gifte sig med Gunnar bodde dom på Viktor Rydbergsgatan 14 på Kungsholmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑