Hembygd i Haninge

Bror Marklund, konstnär, professor och Tungelstabo….

Jag skrev för några veckor sedan en artikel om Tungelstaskulptören Lars Andersson och hans liv och livsverk under slutet av 1930-talet och början av 40-talet.

Ungefär samtidigt verkade i Tungelsta ytterligare en välkänd skulptör, nämligen Bror Marklund. De både konstnärerna utvecklade en nära vänskap som varade under många år.

Lite om hans bakgrund.

Bror Hjalmar föddes den 3 december 1907 i byn Kala i Grundsunda församling utanför Örnsköldsvik som son till bagaren Knut Hjalmar Marklund, född 1882 i Umeå, och arbeterskan Beda Persson i byn Kasa.
Drygt tre år senare föds där ännu en son, Sven Gustaf.

Sommaren 1912 flyttar familjen till grannsocknen Gideå och där föds ytterligare tre söner, Oskar William, Knut Joakim och Karl Yngve.
Oskar William blir med tiden också välkänd som skulptör.

Båda föräldrarna avlider i november 1918, dagarna efter varann, i spanska sjukan och sönerna flyttas till olika fosterhem.

Bror, som nu är elva år gammal, hamnar hos nämndemannen Erik Otto Hägglund under ett knappt år, flyttar sedan till Boden till sin faster, folkskollärarinnan Elin Viktoria Marklund.

Han blir kvar i Boden där han går i snickarlära tills han 1926 som 19-åring flyttar till möbelsnickaren Gunnar Forsberg på Skogs-Ekeby i Tungelsta som snickeriarbetare,
Han bor en kort tid på Kristineberg hos muraren Isak Edvard Lindgren innan han 1929 flyttar till Klara församling i Sthlm och studerar på Konsthögskolan under bl.a. Carl Milles mellan 1928 och 1933.

Det är under denna tid som den för oss Västerhaningebor välkända betongskulpturen ”Lekande Elefanter” kommer till (1933).
Dåvarande provinsialläkaren Erik Tretow köper den och placerar den i trädgården vid sin villa.
Flyttades när villan revs i slutet på 1960-talet och finns idag utanför Biblioteket i Västerhaninge Centrum

Ett Jenny Lindstipendium ger honom förutsättning att studera i bl.a. Italien och Frankrike, Han gifter sig 1935 i Paris med  snickare Forsbergs dotter Margit, född 1910.
De återvänder till Sverige och Tungelsta senare samma år och bosätter sig i hennes föräldrahem där han har sin ateljé i snickarverkstaden.
.

”Lekande Elefanter” i sin ursprungsmiljö, villa Solåkra på Tungelstavägen i Västerhaninge.

På sin nuvarande plats i Västerhaninge. Foto Stefan Jansson

Historiska museet utlyste i juli 1938 en tävling om bronsportar till sin huvudentré. Bror Marklund vann denna tävling över 42 konkurrenter, och därmed blev han en av sin samtids mest berömda konstnärer. Portarna har mottot Fädernas arv, och är inspirerade av Jan Fridegårds roman Trägudars land 1940,

Paret Marklund flyttar 1942 till Hagen på Lidingö och 1944 till Stockholm där han hyr en ateljé på Glasbruksgatan på Södermalm.

Bror och Margit går skilda vägar och han gifter om sig 1946 med den tio år yngre skådespelerskan Gun Robertson och flyttar sedan till Årsta i Enskede i början av 50-talet där han har sin ateljé i Folkets Hus vid torget.

Marklund har också en sommarateljé i Funäsdalen som efter hans bortgång flyttades till hemkommunen Örnsköldsvik.

Han blir ledamot av Konstakademin 1953 och efterträder Bror Hjort som professor i teckning på Konsthögskolan år 1959.
Bror Marklund avlider sommaren 1977 i Funäsdalen

 

De saknade konstverken i Västerhaninge.

Inför invigningen av Västerhaninge Centrum år 1969 beställde dåvarande Västerhaninge kommun ett verk av Bror Marklund.

Det levererades som en skulpturgrupp bestående av tre delar.
En ståtlig, tung 150 cm hög bronsstaty på sockel, en mindre staty i brons i form av en dricksfontän samt en 330 cm hög installation i emaljerad färgglad plåt, alla under mottot/titeln ”Gycklare”.
Marklund använde ofta Gycklaren som motiv, finns på Årsta Torg som fristående staty och ingår i portarna till Polishuset i Stockholm och vid SE-bankens entré vid Sergels Torg.

Gycklaren i brons, nu demonterad och magasinerad. Foto: Stefan Jansson 2006

Verken ingick märkligt nog i försäljningen av Västerhaninge Centrum och är alltså privatägda.
Av detta verk i Västerhaninge finns tyvärr endast fontänen kvar i ursprungligt skick på torget öster om fd Kommunhuset.
Den drygt tre meter höga emaljinstallation finns endast delvis kvar medan den stora bronsskulpturen, den bärande delen i verket, saknas helt.
Den finns magasinerad efter ett flertal vandaliseringar och stöldförsök tillsammans med delar av plåtskulpturen.

Dricksfontänen, kvar på torget i ursprungligt skick. Foto: Sune Nilsson 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Den övre vänstra delen saknas numera på detta verk. Foto Stefan Jansson 2013.

Förvaltaren av Västerhaninge Centrum (Viktor Svahn på Comerciante AB) har varit i kontakt med det konstgjuteri som framställde verket på 60-talet och reparationen bedömdes kosta 50-70 000 kronor. Samtidigt gjordes en inofficiell värdering av konstverket till c:a 350 000 kronor.

Enligt utsago avråddes dåvarande ägarna av fastigheten att  inte återställa konstverken på sina ursprungliga platser med tanke på vandaliserings- och stöldrisken.
Den mindre men tyngre Bronsgycklaren borde placeras inomhus och berörda parter beslöt att avvakta till en ev. utbyggnad av centrumanläggningen.
… och det lär vi väl få vänta på!

Även om konstverkets tre delar  naturligtvis borde finnas tillsammans kanske Bronsgycklaren kunde få plats i Biblioteksfilialen i väntan på en bättre lösning?

Haninge Hembygdsgille kommer att arbeta för att konstverken ska komma kommuninnevånarna till glädje så snart som möjligt, de är ju faktiskt inköpta för skattemedel!

Ny ägare till Västerhaninge Centrum  är sedan en tid Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB vars grundare och VD är Ilija Batljan, fd kommunalråd i Nynäshamn.
Kommunen och den nya fastighetsägaren borde omgående ta upp problematiken till behandling.

Några av Bror Marklunds övriga verk.

”Gycklarna”, torget i Årsta.

Dalénstatyn på Lidingö.

”Sittande pojke”, Odenplan, Stockholm

Klocktornet på Kiruna Stadshus.

Länk till artikeln om Bror Marklunds kollega och granne i Tungelsta, Lars Andersson:

https://www.haninge.org/2017/04/01/lars-andersson-och-bjornen-i-tungelsta/

8 kommentarer

  1. bo bergstrand

    Att gycklaren är inköpt för skattemedel är ett mycket bra argument för dess återuppsättning i Västerhaninge. skulpturen är ett offentligt konstverk- ska vi inte ha offentliga konstverk?

    • bo bergstrand

      I Kiruna har man nyligen flyttat Marklunds klockstapel (se bild ovan) och haft nyinvigning med tal av kungen. I Västerhaninge ligger Gycklaren i någon källare och samlar damm.

  2. Kent åke Åkesson

    Det finns ett annat konstverk av Bror Marklund som har försvunnit -portarna till dåvarande SE-banken Jag har skrivit till DN:s På stan om detta två gånger men inte fått något svar
    Är det någon som vet vad som hänt är jag idel öra

  3. Kent åke Åkesson

    Portarna till SEB bankens dåvarande huvudkontor är också borta Jag har skrivit till DN:s På Stan om detta men inte fått något svar Om det är någon som vet vad som hänt med dessa är jag idel öra

  4. Kent åke Åkesson

    Portarna till SE-bankens huvudkontor är också borta Jag har skrivit till DN:s På Stan om detta vid två tillfällen men inte fått något svar Är det någon som vet så är jag idel öra

  5. Bo Bergstrand

    Märkligt! Men det kan bara inte vara möjligt att porten ( den som fanns vid segels torg antar jag) skulle ha försvunnit? Isåfall är det riktigt illa..

  6. Martin Joanson

    Hej
    SEB-portarna finns kvar. När Vasakronan köpte fastigheten på sent 90-tal följde ägandet med till nya ägaren. Nu finns de fint uppsatta i Vasakronans nya entré Arena Malmskillnadsgatan 36. Öppet för alla på dagtid. Där sitter de fint belysta med spegel bakom så att båda sidorna syns. Martin SEB

    • Kent åke Åkesson

      Stort tack för informationen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2025 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑