Hembygd i Haninge

Ahlsvik, pampig villa med kyrkligt ursprung

Sven Erik Edberg har tillsammans med Kjell Olsson genom åren nedtecknat och vartefter kompletterat fakta om ett stort antal intressanta byggnader i Vendelsö under samlingsnamnet “VENDELSÖBILDER, att begrunda och kommentera”
I texterna finns mycket som är taget ur Henry Halls bok “VENDELSÖ, säteriet som blev villasamhälle”

Detta material har i tryckt version tidigare varit förbehållet medlemmarna i Vendelsö  Bygdegårdsförening men blir nu vartefter tillgängligt för alla via Haningegillet i digital version.

Vi inleder här med:

Ahlsvik Vendelsö

Huset byggdes 1920 av virket från Theodor Beskows gårdskyrka och på dess granitgrund av livsmedelshandlaren Hilding Ahl. Av almhäcken och träden att döma torde fotot ovan vara taget i början på 20-talet med herr och fru Ahl vid sydöstra hörnan.
Handlanden Ahl köpte den avstyckade tomten Vendelsö 3:425 av tomtaktiebolaget Mellersta Sveriges egna hem år 1917. Bolaget hade 1907 köpt Vendelsö Gård av lantbrukaren Bernhard Karlsson och exploaterade markerna till villatomter.

Vendelsö gårdskyrka byggdes av gårdsägaren Theodor Beskow i slutet på 1870-talet. Det var en timrad vitmålad byggnad. Innergolvet var cementerat med brädgolv över.
Inga bilder är funna av denna byggnad.
Kyrkan användes som predikolokal så länge Beskow ägde gården till mitten av 1880-talet.

De nya ägarna, pastor Källström och hans arrendator Johan Vallin och senare godsägaren Bernhard Karlsson använde därefter kyrkan till mera världsliga ändamål som förråd, snickeri och spannmålsmagasin.

När nöjesladan nere vid Gudö brann, så började man även dansa i den gamla kyrkan. Folk kom t.o.m. från Stockholm för att förnöja sig på lördagarna, och det blev ofta aktuellt att sova över nere på badstranden i ett tält eller under en presenning.
När biskopen Ullman i Strängnäs blev varse att det dansades i Vendelsö kyrka, tog han sig dit och avsakraliserade kyrkan!

Uthusen till höger på bilden ovan, som står ungefär där Hammarvägen numera går, var trädgårdsmästare Erik Göranssons lada och drängstuga. Göranssons hade häst, kor och höns.

Väster om huvudbyggnaden byggdes först en kyrkbod med vedbod och torrdass. Boden byggdes ut på 1930-talet med ett litet rum på varje sida av dåvarande ägarinnan sedan 1921, fröken Selma Jansson-Johansson, tvätteriidkerska på Hornsgatan.
I boden bodde hennes bror för att sköta trädgården och även odla jordgubbar.

Utanför Ahlsvik gick Kyrkviken långt in – nästan till tomten – och där kunde man klubba gäddor när de lekte inne i grundvattnet.  Tandtekniker Billings trädgårdsmästare Ragnar, slog en bamse på 17 kg, som Bo Norrström fick hjälpa till att bära hem.  De skickade den sedan med bussen in till en fiskaffär i Stockholm, frakten gick på 25 öre.

Bagaren Axel Eriksson i Handen köpte Ahlsvik 1949 av fam. Ekedahl på Lyckeby.

Familjen Edberg ägde Ahlsvik från 1965 till 2007, Inga-Britt och Sven-Erik till 2002 och deras dotter Lotta med maken Johan Stålhäll från 2003 till 2007.

Huset renoverades genomgripande åren 1965 – 1966 och moderniserades 2002 – 2007.

Ahlsvik på senare år, bilden från Haninge Hembygdsgille.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Kjell Olsson

    Var hittar man dokumentet i sin helhet, framgår väl inte i denna presentation?
    Kjell O

    • Sune Nilsson

      Tänkte lägga ut dokumentet i delar för att samtidigt få koll att alla fakta är relevanta samt kanske lägga till nya. Detta i samråd med “Vendelsögruppen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑